پيدايش آثار لاکي بر روي چوب، به نيمه دوم قرن پانزدهم ميلادي برميگردد و پس از آن يعني در اواخر قرن پانزدهم ميلادي آثار لاکي با پايه و اساس خمير کاغذ به صورت مجموعهاي جلد لاکي در هرات ساخته ميشد. اين جلدها قديميترين نمونههاي به جامانده از آثار لاکي و در عين حال داراي ويژگيهاي بسياري هستند. يکي از اين ويژگيها خمير کاغذ است که به عنوان پاپيه ماشه، هم در جلدهاي اوليه و هم در آثار مختلف از قبيل قلمدانها توليد ميشد و در دورههاي بعد نيز مورد استفاده بود.
صفحات کاغذ روي يکديگر چسبانده ميشدند و با نقاشيهاي مختلف و يا تذهيب تزئين شده با جلاي براقي به نام «روغن کمان» پوشانده ميشدند. اين جلا نه فقط براي محافظت نقاشي، بلکه براي تکميل تزئينات مورد استفاده قرار ميگرفت.
در اين گزارش آمده است: تزئينات جلدهاي لاکي ابتدا از نظر ترکيب رنگهاي به کار برده شده تحت تاثير نمونههاي پيشين چيني بود ولي نمونههاي چندرنگ سبک ايراني به سرعت بر آنها غالب شد. ويژگي برجسته جلدهـاي لاکي دورههاي بعد که در جلدهاي اوليه هرات ديده نميشود استفاده از نقوش انساني است که به شيوه مينياتور اجرا ميشد.
علاقهمندان به بازديد از اين نمايشگاه ميتوانند تا 15 خرداد از ساعت 8:30 تا 18 به کوشک احمدشاهي مجموعه فرهنگي و تاريخي نياوران واقع در ميدان شهيد باهنر (نياوران) مراجعه کنند.
ب/122
انتهای پیام/